Biographies.nl
 
Carlos Sastre
Naam: Carlos Sastre 
Geboortedatum: 22-04-1975 
Geboorteplaats: Madrid (Spanje) 
Beroep: wielrenner 

Carlos Sastre Candil (Madrid, 22 april 1975) is een Spaans wielrenner.

De in Madrid geboren Sastre werd prof in 1998 bij ONCE. Sastre bleek een typische ONCE-renner die goed kan tijdrijden en tevens goed kan klimmen, met in Sastres geval de nadruk op het laatste. Dat bleek tijdens de Ronde van Spanje van 2000, waarin hij niet alleen achtste werd, maar ook het bergklassement won. Tijdens zijn debuut in de Ronde van Frankrijk een jaar later werd hij twintigste. Bovendien won hij dat seizoen een etappe in de Ronde van Burgos en behaalde hijd top tien-klasseringen in de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Aragon.

Sastre verliet aan het eind van dat jaar ONCE en ging voor het Deense Team CSC rijden. Hier bevestigde Sastre als een goed ronderenner, die weliswaar weinig wint, maar zeer constant rijdt. Zo blijkt bijvoorbeeld uit respectievelijk een negende (2003) en een achtste plaats (2004) in de Tour en een zesde plaats in de Ronde van Spanje van 2004. In 2005 reed hij echter een mindere Tour en eindigde hij 21ste. Zijn enige overwinning sinds hij bij CSC rijdt behaalde hij in de Ronde van Frankrijk van 2003, toen hij een zware Pyrenee?netappe won. Sastre kwam over de finish met een speen in zijn mond, als eerbetoon aan zijn vrouw en kind.

In 2006 zou Sastre de meesterknecht van Ivan Basso in de Ronde van Frankrijk zijn, maar een dag voor de start werd Basso uit de Tour de France gehaald omdat hij werd genoemd in Operaci?n Puerto, de dopingzaak rond dokter Eufemiano Fuentes. Toen Ivan Basso wegviel werd Sastre de kopman en met succes; hij werd 2 keer 2e in een bergrit en reed zelfs bijna in de leiderstrui. In de tijdrit verloor hij echter weer tijd waardoor hij 4e werd in het eindklassement. Uiteindelijk werd dit, na het schorsen van Floyd Landis, nog een podiumplek. Ook in de Vuelta was Sastre weer sterk. Ondanks dat het al zijn derde grote ronde van het jaar was, werd hij opnieuw vierde.

In 2007 richtte Sastre zich volledig op de Tour de France, hij startte dan ook als favoriet voor de eindzege.bron: wikipedia