Biographies.nl
 
Anna Koernikova
Naam: Anna Koernikova 
Geboortedatum: 07-06-1981 
Geboorteplaats: Moskou 
Beroep: tennisster 

Anna Sergejevna Koernikova (Moskou, 7 juni 1981) is een Russisch-Amerikaanse proftennisspeelster. Ze werd geboren in Moskou, Rusland, maar woont momenteel in Miami, Florida, in de Verenigde Staten.

Reeds op de leeftijd van 13 jaar bereikte Koernikova aansprekende resultaten in het internationaal juniorentennis. Ze won vele toernooien, waaronder de Orange Cup en het WTA-toernooi van Rome van 1995. Dat jaar sloot zij af als nummer 1 op de wereldjuniorenlijst.

Op haar 15e bereikte zij de vierde ronde van de US Open van 1996 en werd daar door de nummer 1 van de wereld, Steffi Graf, verslagen. Dat zelfde jaar was zij lid van de Russische delegatie die naar de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, Georgia, V.S. deelnam. Als 16-jarige bereikte zij de halve finale van Wimbledon. Koernikova bereikte haar eerste Grand Slam-titel bij de Australian Open van 1999 bij de vrouwendubbel, samen met partner Martina Hingis. Koernikova en Hingis speelden vaak samen als dubbel.

Hoewel Koernikova lange tijd in de top 20 van de wereldranglijst stond, won zij nooit een professioneel toernooi in haar eentje. Wel haalde ze een paar keer de halve finale en finale van een groot toernoei.

In 2003 werd Anna Koernikova door de lezers van het tijdschrift FHM gekozen tot aantrekkelijkste vrouw in de wereld. Koernikova speelde een kleine rol (als motelmanager) in de film Me, Myself and Irene, waarin ook Jim Carrey speelde.

Ze heeft al enkele jaren een relatie met zanger Enrique Iglesias. Ze leerden elkaar kennen op de set van de videoclip voor zijn hit Escape. Geruchten dat de relatie zou zijn verbroken bleken een grap te zijn van Koernikova en haar vriend zelf.bron: wikipedia