Biographies.nl
 
Alberto Contador
Naam: Alberto Contador 
Geboortedatum: 06-12-1982 
Geboorteplaats: Madrid (Spanje) 
Beroep: wielrenner 

Alberto Contador Velasco (Madrid, 6 december 1982) is een Spaans wielrenner.

De in Madrid geboren Contador werd professional in 2003 bij ONCE en viel in zijn debuutjaar meteen op met een tijdritzege in de Ronde van Polen. Het volgende jaar verhuisde hij met zijn ploeg mee naar de nieuwe sponsor Liberty Seguros en leek hij te bevestigen, met onder meer een vijfde plaats in de Catalaanse wielerweek, maar hij kwam zwaar ten val tijdens de Ronde van Asturi? en was lang uitgeschakeld.

In 2005 maakte hij dat echter meer dan goed. Hij won een etappe in de Tour Down Under, deed hetzelfde in de Catalaanse wielerweek, waarin hij ook het eindklassement won, en won vervolgens etappes in de ProTour-wedstrijden Ronde van het Baskenland en Ronde van Romandi?. In die rondes werd hij respectievelijk derde en vierde in het eindklassement. In 2006 begon het seizoen vrij moeizaam, maar dit seizoen moest de doorbraak worden van Alberto Contador. Met etappe-overwinningen in de ProTour-wedstrijden Ronde van Romandi? en Ronde van Zwitserland was hij volledig klaar voor de Ronde van Frankrijk. Maar als gevolg van Operaci?n Puerto mochten hij en zijn ploeg niet starten. Een paar dagen later meldde Fuentes zelf dat de renners Alberto Contador en Allen Davis niets met de zaak te maken hadden. Alberto Contador hervatte zijn seizoen in de Ronde van Burgos waar hij knap een vijfde plaats neerzette in de 4de etappe, maar na de finish flauwviel op weg naar de bus. Hetzelfde maakte Alberto al eens mee in de Ronde van Asturias in 2004. Toen werd vastgesteld dat Alberto een bloedklonter in de hersenen had. Een syndroom dat veel voorkomt in de familie van Contador. In Burgos werd hij overgebracht naar het ziekenhuis, maar in 2006 kwam hij niet meer in actie.

In 2007 verhuiste hij van ploeg en gaat voortaan rijden voor de ploeg van Dirk Demol en Johan Bruyneel, namelijk Team Discovery Channel. Voor deze ploeg won hij al de koninginetappe van de Ronde van Valencia en ProTour Parijs-Nice met daarin 2 etappes.bron: wikipedia